Lomakkeella lähetettyjä tietoja ei kerätä mihinkään rekisteriin.
Tiedot menevät sähköpostina osoitteeseen ehyt@ehyt.fi.
Rahapelaamisesta on syytä kysyä aina päihde- ja mielenterveyspalveluissa sekä heiltä, jotka kuuluvat riskiryhmään. Riskiryhmään kuuluvat henkilöt, joilla on esim. ahdistuneisuushäiriö, masennus, persoonallisuushäiriö, impulssikontrollin häiriö, päihdeongelma, lähisuhdeväkivaltaa, vaikea elämäntilanne tai talousvaikeuksia.
Rahapelaamisen riskitasoa voidaan arvioida sen perusteella, kuinka usein ja kuinka monta erilaista rahapeliä pelataan sekä kuinka haitallisia pelatut pelit ovat. Näistä tekijöistä haittojen syntymiseen vaikuttaa eniten se, kuinka usein pelaat.
Kuinka usein asiakas pelaa?
Suurin osa suomalaisista pelaa kerran viikossa tai harvemmin. Mitä useammin pelaa, sitä todennäköisemmin pelaamisesta aiheutuu haittoja.
Pelaako asiakas useita eri pelejä?
Suurin osa suomalaisista on pelannut vuoden aikana enintään kolmea eri rahapeliä. Mitä useampaa peliä pelaa, sitä todennäköisemmin pelaamisesta aiheutuu haittoja.
Pelaako asiakas haitallisia pelejä?
Pelien haitallisuuteen vaikuttavat esimerkiksi pelin tempo sekä maksimipanoksen ja päävoiton suuruus. Alla listatut rahapelit aiheuttavat muita useammin haittoja:
Jos asiakas pelaa runsaasti tai pelaaminen ahdistaa, kysy myös:
Myöntävä vastaus yhteenkin näistä kysymyksistä voi merkitä rahapeliongelmaa.
Pelaako joku mielestäsi liikaa? Miten ottaisit runsaan rahapelaamisen puheeksi? Tuotimme yhteistyössä tieto- ja tukipiste Tiltin kanssa Rahapelaaminen puheeksi –huoneentaulun helpottamaan rahapelaamisen puheeksiottamista.
Suurimmalle osalle rahapelit eivät aiheuta haittaa. Pelihaittoja ei kuitenkaan välttämättä tunnisteta ja moni myös salaa ongelmiaan. Peliongelmasta uteleminen voi olla leimaavaa ja jumiuttaa yhteistyön. Keskustelunavaus kannattaa aina tehdä neutraalisti. Keskusteluun tarvitaan vain avoin mieli, sillä tieto peleistä on pelaajalla itsellään.
avaa tästä kuva huoneentaulusta
Innokylästä löydät lisäksi vinkkejä rahapelaamisen puheeksiottamiseen sosiaali- ja terveysalan asiakastyössä.
Tähän osioon on kerätty erilaisia esitteitä ja oppaita pelaajalle, läheiselle ja ammattilaiselle.
Pelaajalle |
|
![]() |
Mikä pelieläin olet? -testi on leikkimielinen materiaali oman pelaamisen tarkasteluun. Millainen rahapelaaja olet? Mitä pelaat vai pelaatko lainkaan? Esitettä voi tilata EHYTin verkkokaupasta. |
![]() |
Auttavan puhelimen Peluurin muistilappu oman pelaamisen muuttamisen tueksi on materiaali pelaajalle, joka haluaa muuttaa pelikäyttäytymistään tai vähentää pelaamistaan. Muistilappupohja on tarkoitettu pelaamisen muuttamisen tueksi. Lapun voi kaivaa esiin kun peliajatukset alkavat vallata mieltä ja se auttaa pysähtymään hetkeksi. |
![]() |
Tässä oppaassa käsitellään rahapelihaittoja selkosuomeksi. Rahapelihaitat koskettavat myös henkilöitä, joiden on ikääntymisen, heikon kielitaidon tai vammaisuuden vuoksi vaikea lukea yleiskielistä tekstiä. Se sisältää yleistä tietoa rahapeleistä, peliriippuvuudesta ja rahapelaamiseen liittyvistä haitoista, kuten ongelmapelaamisen syistä ja riskeistä sekä tarjoaa lukijalle keinoja pelaamisen hallintaan. Pelipäiväkirja ja testi auttavat pelaajaa pohtimaan omaa tilannettaan. Lisäksi tukiaineistossa on käytännöllisiä neuvoja sellaiselle lukijalle, joka haluaa lopettaa pelaamisen tai etsii apua pelaamisen vähentämiseen. Oppaan lopussa on tietoa paikoista, joista voi saada tukea ja apua rahapeliongelmiin. |
![]() |
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama Liikaa pelissä auttaa arvioimaan omaa rahapelien pelaamista. Se antaa tietoa siitä, miten rahapelien pelaamisen voi pitää kohtuullisena tai miten sen voi halutessaan kokonaan lopettaa. Pelaamista on hyvä pohtia, vaikkei siitä olisikaan koitunut mitään haittaa. Mitä aikaisemmin omaan pelaamiseen kiinnittää huomiota, sitä helpompi on muuttaa omaa pelikäyttäytymistä ja ehkäistä mahdolliset haitat ennalta. |
Läheiselle |
|
![]() |
Rahapelaaminen puheeksi -huoneentaulu on tarkoitettu pelihaittojen ja peliongelman puheeksiottamistilanteiden tueksi. Huoneentaulu toimii välineenä keskustelun avaukseen, kuljettamiseen ja antaa eväitä aiheen rakentavaan käsittelyyn. Huoneentaulu sopii pelaamisesta huolestuneen läheisen tai ammattilaisen käyttöön tilanteissa, joissa jonkun toisen pelaaminen otetaan puheeksi. |
![]() |
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama Suhteet pelissä on tarkoitettu läheisille, jotka kokevat huolta pelaajasta tai pelaamisen aiheuttamia haittoja ja ongelmia omassa elämässään. Lukija löytää tukea selviytymiseen ongelmallisesti pelaavan läheisenä sekä tietoa toimintamalleista, joilla voi vähentää pelaamisen tuottamia haittoja. Aineiston lopussa on tuki- ja hoitopalvelujen yhteystietoja. |
Ammattilaiselle |
|
![]() |
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama Pelin merkit -tukiaineiston tavoitteena on lisätä eri ammattialojen työntekijöiden sekä vapaaehtoistoimijoiden tietoutta ja ymmärrystä rahapeliongelmasta, ja helpottaa ongelmapelaamisen tunnistamista. Ongelmapelaamiseen liittyvä palvelujen tarve kasvaa jatkuvasti. Rahapeliongelmia työssään kohtaavilla ei kuitenkaan aina ole riittävästi tietoa rahapeleistä ja niihin liittyvistä haitoista. Jo ongelmapelaamisen tunnistaminen voi olla vaikeaa. |
![]() |
Rahapeliongelmat kohdistuvat usein myös pelihaittoja kokevan pelaajan läheisiin. Läheiset saattavat kohdata niin taloudellisia vaikeuksia kuin myös fyysisen sekä psyykkisen terveyden heikkenemistä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama Läheiset ja rahapeliongelma on tarkoitettu läheistyötä tekeville tueksi läheisten kanssa työskentelyyn. Tämä aineisto sisältää läheisiä työssään kohtaaville ammattilaisille tietoa ja välineitä läheisen tilanteen selvittämiseen ja hänen auttamiseensa. |
![]() |
Työelämä pelissä -tukiaineisto on työväline rahapelihaittojen ehkäisemisen suunnitteluun ja toteuttamiseen työyhteisössä. Se on tarkoitettu työpaikoille esimerkiksi työsuojelun, luottamusmiesten, henkilöstöhallinnon, esimiesten sekä johtajien käyttöön. Tukiaineiston ovat yhteistyössä tuottaneet EHYT ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Työterveyslaitos ja Työturvallisuuskeskus. |
Verkkotyö |
|
![]() |
Rahapelaaminen puheeksi verkossa -sisältöohjeen tarkoituksena on rohkaista uusia toimijoita keskusteluun rahapelaamisesta sekä jakaa aikaisemmista verkkokeskusteluista kertynyttä tietoa ja osaamista. Verkkokeskustelujen tavoitteena on herättää rahapelejä harrastavia nuoria aikuisia pohtimaan omaa pelaamistaan ja lisätä yhteisön valmiuksia ottaa rahapelaaminen puheeksi tarvittaessa. Rahapelaaminen on monille varsin arkista, mutta aiheesta puhutaan yllättävän vähän. Voi olla vaikeaa tietää, mikä on sopivasti ja mikä liikaa pelaamista.
|
Me suomalaiset pelaamme paljon rahapelejä, mutta emme aina tiedä, miten rahapelit oikeastaan toimivat. Testaa pelitestillä, tunnetko rahapelit ja lue aiheesta lisää.
Peluurin verkkosivuilta löytyvän PGSI-testin avulla voit arvioida, onko sinulla peliongelma ja kuinka vakavasta ongelmasta on kyse.
Peluurin verkkosivuilta löytyvällä lyhyellä BBGS-testillä voit arvioida, onko sinulla mahdollisesti rahapeliongelma.
Pelipäiväkirjalla voit selvittää, minkälainen rooli rahapelaamisella on elämässäsi. Pelipäiväkirjalla voit seurata omaa pelaamista ja siihen liittyviä tunteita ja ajatuksia. Pelipäiväkirjan pitäminen auttaa tarkastelemaan esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:
Lataa ja tulosta itsellesi paperinen pelipäiväkirja täytettäväksi.
Raipe-rahapelipäiväkirja on verkossa oleva oma-aputyökalu, jolla luot itsellesi konkreettisia tavoitteita ja seuraat niiden toteutumista. Pelaamisen tai pelaamattomuuden seuraaminen käy helposti. Tunnistat tilanteita ja tunteita, jotka voivat johtaa ei-toivottuun pelaamiseen ja opit varautumaan vaaratilanteisiin.
Raipe auttaa sinua muuttamaan puheet teoiksi ja tarttumaan toimeen pelikäyttäytymisen muuttamiseksi.
Yleisin haittoja aiheuttava pelitapa on yritys voittaa takaisin hävityt rahat. Muistuta itseäsi tappion hetkellä, että pelatut rahat eivät ole enää sinun. Kierteeseen joutumista ehkäisee se, ettet pelaa mihinkään muuhun kuin pelaamiseen tarkoitettua rahaa.
Penno on yksinkertaisempaa rahanhallintaa. Kirjaat vain jokapäiväiset menosi ja tulosi, ja Penno kertoo yhdellä silmäyksellä rahatilanteesi auttaen sinua saavuttamaan tavoitteesi – oli se arjen tasapainottaminen tai seuraavaan unelmaan säästäminen. Aloita taloutesi helpompi hallinta Pennon kanssa ja kasvata siitä arkesi tärkein kumppani.
Sattuma on tapahtuma, jonka lopputulosta on mahdotonta päätellä tai siihen vaikuttaa ennalta. Harjoitus tai toistot eivät siis paranna voittomahdollisuuksia. Puhtaasti sattumaan perustuvia onnenpelejä ovat esimerkiksi lottopelit, ruletti ja raha-automaatit – eli suurin osa perinteisistä rahapeleistä. Niiden järjestäjällä on aina matemaattinen etu pelissä. Se tarkoittaa, että suurin osa näiden pelien pelaajista jää tappiolle, jos he pelaavat tarpeeksi pitkään.
On myös olemassa niin kutsuttuja taitopelejä, joissa pelaajan tiedolla tai taidolla voi olla vaikutusta pelitapahtumaan. Sattuma on näissäkin peleissä kuitenkin vahvasti läsnä. Taitopelejä ovat vakioveikkaus, totopelit, urheiluvedonlyönti ja muita pelaajia vastaan pelattavat pokerit. Näissä peleissä pelaajat voivat taidoillaan pienentää sattuman vaikutusta lopputulokseen.
Rahapelaamisessa varma voittaja on vain pelinjärjestäjä. Tämä johtuu siitä, että järjestäjällä on joko matemaattinen etu tai se ottaa jokaisesta pelistä järjestämispalkkion, joka vähennetään pelaajille palautuvista rahoista. Palautusprosentti tarkoittaa sitä, kuinka paljon peli palauttaa pelaajille siihen käytettyjä rahoja. Suomessa eri pelimuotojen palautusprosentit on määritelty valtioneuvoston asetuksella.
Eri rahapeleissä on erilainen todennäköisyys voittoon, joka määräytyy pelin rakenteen mukaan. Joissain peleissä, kuten pokerissa, pelaaja voi myös omalla toiminnallaan vaikuttaa voiton todennäköisyyteen. Onnenpeleissä arvonta on kuitenkin satunnainen eikä pelaaja voi vaikuttaa arvonnan tulokseen.
Tutustu rahapelaamisen matematiikkaan Peluurin sivuilla.
Rahapelaaminen on jännittävää vapaa-ajan viihdettä, joka useimmiten pysyy hyvin hanskassa. Joskus taas ei pysy: tulee pelattua enemmän kuin oli tarkoitus tai palattua pelaamaan, jotta voittaisi takaisin edellisellä kerralla hävityt rahat. Tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla voit pitää homman hallussa ja välttää ei-toivotut tilanteet.
![]() |
Pelaa huvin vuoksi, älä rikastuaksesi Rahapelaamisessa lopputulos ei ikinä ole varma ja häviäminen on aina vaihtoehto. Rahapelaamista kannattaa ajatella viihteenä mieluummin kuin tulonlähteenä. Tasapainota pelaamistasi tekemällä välillä myös jotain muuta. Ilon saaminen muustakin viihteestä auttaa varmistamaan, että rahapelaamisesta ei tule ainoa tapasi kuluttaa vapaa-aikaa. |
![]() |
Tiedä, miten rahapeli toimii Ennen pelaamista kannattaa pohtia, miten peli toimii ja mitkä ovat todennäköisyydet voittoon. Mitä enemmän tiedät rahapeleistä, sitä paremmin voit kuluttaa niitä harkitusti. |
![]() |
Budjetoi pelirahat Paras keino hallita omaa rahapelaamista on päättää ennalta, paljonko aiot käyttää rahaa pelaamiseen ja pysyä budjetissa. Rahapelaaminen pysyy hauskana viihteenä, kun pidät sen suunnitelluissa rajoissa. Kun asetat budjetin ennalta, pelaat vain sen verran kuin sinulla on varaa hävitä. Rahapelaamiseen käytettävän rahankäyttöä voidaan kutsua myös kassanhallinnaksi. Siihen löydät erikseen vinkkejä työkalupakista |
![]() |
Rahapelaaminen maksaa Muista tappion hetkellä, etteivät hävityt rahat ole enää sinun. Yleisin haittoja aiheuttava pelitapa on sellainen, jossa pelaaja yrittää pelaamalla lisää voittaa hävityt rahat takaisin. Häviö on rahapeliviihteen hinta. Mitä enemmän pelaat, sitä enemmän todennäköisesti myös häviät. |
![]() |
Tauko auttaa toimimaan järkevästi Aseta aikaraja pelaamisellesi. Näin pysyt todennäköisemmin myös pelibudjetissasi ja ehdit tehdä muutakin. Pidä säännöllisesti taukoja. Toisinaan on hyvä poistua rahapelin äärestä. Tauko auttaa sinua tekemään järkevämpiä valintoja ja pitämään pelaamisen hallinnassa. Jos pelaaminen ei ole hauskaa, muista, että lopettaminen on myös vaihtoehto. |
![]() |
Pidä pelipäiväkirjaa Hyvä keino näiden tavoitteiden toteutumiselle on pelipäiväkirjan pitäminen. Rahatappioiden lisäksi pelipäiväkirjaan, tai vaikka kalenteriin, kannattaa kirjata pelaamiseen kulunut aika, mitä peliä pelasit, pelipaikka, pelaamista edeltäneet ja sitä seuranneet tunteet ja mieliala sekä pelaamista edeltänyt tilanne. |
![]() |
Rahapelaamisen riskirajoilla -selvitys on suunnattu rahapelihaitoista ja rahapelaamiseen liittyvistä riskeistä kiinnostuneille tai niitä työssään kohtaaville ammattilaisille. Selvitys vastaa seuraaviin kysymyksiin: Missä kulkevat rahapelaamisen riskirajat? Keihin rahapelihaittoja ehkäisevä työ tulisi kohdistaa? Millaisia ovat riskirahapelaajat? Voiko riskialtista rahapelaamista tunnistaa kulutuskäyttäytymisen kautta? Riskirahapelaamisen määrittely ja tunnistaminen on rahapelihaittoja ehkäisevän työn kannalta keskeistä. Selvityksen on tuottanut EHYT ry:n aikuisten rahapelihaittoja ehkäisevä Arpa-projekti. |
![]() |
Suomalaisten rahapelaaminen -tutkimuksessa kartoitetaan suomalaisten rahapelaamiseen liittyviä mielipiteitä ja rahapelaamista. Rahapelejä ovat muun muassa arvontapelit kuten Lotto, urheilu- ja hevospelit, rahapeliautomaatit, raaputusarvat ja kasinopelit. Näitä pelejä voi pelata myös internetissä. Tutkimus vastaa muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Mitä mieltä suomalaiset ovat rahapelaamisesta ja nykyisestä rahapelipolitiikasta? Mitä rahapelejä pelataan ja kuinka usein? Missä määrin rahapelaamisesta seuraa haittoja? |
![]() |
Rahapelaamisen vuosikirja käsittelee ajankohtaisia rahapelaamisen kysymyksiä. Miten suomalaiset pelieurot ohjautuvat? Miten Euroopan unionin lisääntyvä kiinnostus rahapelialaa kohtaan näkyy Suomessa? Kuka huolehtii pelikoukkuun jääneistä kansalaisista? Miten toimii valvonta ja haittojen ehkäisy? Tässä vuosikirjassa kerrotaan muutoksista Suomen rahapelikentällä edellisen, vuonna 2009 ilmestyneen vuosikirjan jälkeen. Suomalaisen rahapelaamisen vuosikirja 2012 on hallinnon näkökulmasta kirjoitettu teos rahapelipolitiikasta ja sen muutoksista. Kirjan kirjoittajat ovat sisäasianministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan virkamiehiä ja asiantuntijoita. He kertovat tuoretta tietoa rahapelijärjestelmästä ja sen toimijoista sekä alan tutkimuksesta ja kehittämisestä. |