Apua

Apua

Palvelut digitaalisen pelaamisen ongelmissa

Tietokone- ja konsolipelaamisen ongelmat ovat  melko uusi ilmiö, josta on toistaiseksi vähän tietoa, tutkimusta ja osaamista, eikä sillä ole ainakaan toistaiseksi vakiintunutta paikkaa palvelujärjestelmässä. Suomessa ei ole kattavasti saatavilla erityisiä tietokone- ja konsolipelaamisen ongelmista kärsiville suunnattuja tuki- tai hoitopalveluja, vaan niitä hoidetaan päihde- ja mielenterveys- ja nuorisopalveluissa.

  • Valtakunnallisesti toimiva Peluuri palvelee ensisijaisesti rahapelihaittoihin liittyvissä kysymyksissä, mutta palvelussa on valmiudet tukea myös digitaaliseen pelaamisen ongelmissa. Maksuttomat ja luottamukselliset palvelut ovat tavoitettavissa puhelimitse ja internetissä. Palvelut on tarkoitettu pelaajille, läheisille ja peliongelmia työssään kohtaaville. Peluurin auttava puhelin palvelee numerossa 0800 100 101 arkisin klo 12-18.
  • Tiltti on Suomen ensimmäinen, vuodesta 2010 alkaen toiminut pelihaittoihin keskittyvä tieto- ja tukipiste. Tiltti tarjoaa monenlaista tietoa ja tukea pelaamisen hallintaan, eriasteisten peliongelmien selvittelyyn ja peliriippuvuuteen pelaajille ja heidän läheisilleen.
  • Peliklinikka on erikoistunut rahapeliongelmiin ja sieltä saa apua myös muusta digipelaamisesta ja netin liikakäytöstä aiheutuviin haittoihin. Se on pääkaupunkiseudun kuntien, järjestöjen ja valtion yhteishanke. Peliklinikka palvelee pelaajia, heidän läheisiään ja heitä työssään kohtaavia ammattilaisia. Palvelut ovat maksuttomia, ja osa palveluista on valtakunnallisi
  • A-klinikkasäätiö tuottaa hoito- ja kuntoutuspalveluita päihde- ja riippuvuusongelmista kärsiville ja heidän läheisilleen. Lue lisää.
  • Tietoa A-klinikkasäätiön nuorisoasemista. Tietoa kuntien nuorisoasemista löydät kyseisen kunnan sivuilta sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Pelihaitat-sivustolta. Useilla nuorisoasemilla on puhelinpäivystys, joihin voi soittaa, jos pelaaminen huolestuttaa sekä päivystysvastaanotto, jonne tilanteesta on mahdollista mennä keskustelemaan ilman ajanvarausta.
  • Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella asuville tietoa nuorten tuki- ja hoitopalveluista ongelman vakaavuusasteen mukaan löytyy mielenterveystalo.fi-verkkopalvelusta
  • Pelituki-hanke on kerännyt tietoa palveluista Keski- ja Itä-Suomessa. Katso lista.
  • Nuorten kohdalla oppilas- ja opiskelijahuolto sekä nuorisoasemat voivat tarjota tukea tilanteissa, joissa pelaamisen hallinta omin avuin tai läheisten tukemana ei onnistu.

Koska digitaaliseen pelaamiseen liittyviä ongelmia tunnetaan ja tunnistetaan huonosti, olisi ensiarvoisen tärkeää, että ongelmallisesti pelaavia kohtaavat ammattilaiset tekisivät kokemuksensa ja oppimansa näkyviksi. Kirjaamalla ylös kohtamaansa ongelmallisesti pelaavat asiakkaat palveluiden ja osaamisen tarve tulisi paremman tunnistetuksi.