Tiedä, mitä pelaat

Koostuuko lottorivisi sukulaisten synttäreistä? Ostatko arvan aina matkalla mökille? Vai väijytkö juuri täytettyjä pelikoneita varmemman voiton toivossa?

Pelaamiseen liittyy monesti rituaaleja ja vuosien saatossa tiukkaan pinttyneitä tapoja. Lisäksi moni meistä luulee voivansa vaikuttaa rahapelien lopputulokseen tai pystyvänsä ennustamaan seuraavia pelitapahtumia ennalta. Tarkemmin tarkasteltuina omat pelitottumukset saattavat näyttää hieman hupsuilta. Sattumaan perustuvissa onnenpeleissä meillä kun ei ole vaikutusmahdollisuuksia lopputulokseen.

Omien pelitapojen tarkastelu ja ymmärrys rahapelien toimintalogiikasta voi suojata rahapelihaitoilta. Kyse on pelisivistyksestä: pelien ja pelaamisen kokonaisvaltaisesta ymmärtämisestä. Tieto yksinään ei tee autuaaksi, mutta ei se ole haitaksikaan. Syntymäpäivät voi jatkossakin valita lottoriville ja arvan ostaa osana mökkimatkarutiinia, kunhan tekee valintansa harkiten ja ymmärtää tekojen erillisyyden pelituloksesta.

Kaikki ei aina ole sitä, miltä näyttää

Pelaajaa houkutellaan monin tavoin sijoittamaan enemmän ja pelaamaan lisää niin pelisuunnittelun kuin markkinoinninkin keinoin. Pään kylmänä pitäminen ja tietoisten valintojen tekeminen voi olla haastavaa. Ennen pelaamista kannattaa pohtia, tunnetko todella pelaamasi pelin. Mitä tarkoittavat esimerkiksi sattuma, palautusprosentti tai todennäköisyys voittoon?

Ongelmia aiheuttavat eniten nopeatempoiset pelit, kuten verkossa pelattavat pelit, raha-automaattipelit, urheiluvedonlyönti ja kasinopelit. Ne imaisevat helposti mukaansa. Koukuttava ominaisuus on voiton tavoittelua useammin tunne pelin mukana elämisestä. Peliin syötetty panos tekee pelikokemuksesta hyvin henkilökohtaisen, jännittävän ja koukuttavan. Yleisimpiä haittoja aiheuttavia pelitapoja ovat, kun pelaamme enemmän kuin olimme aikoneet tai yritämme voittaa hävityt rahat takaisin pelaamalla lisää.

Jättipotti rahapelikokeilujen alkutaipaleella sumentaa helposti todellisuudentajun. Massikeisarin olotilasta huolimatta hyvä pelionni hylkää yleensä ennen pitkää. Pelikokemus pysyy myönteisenä, jos peleistä hakee pelkän rahan sijaan hupia ja viihdettä. Lopputulos ei ikinä ole varma ja häviäminen on aina vaihtoehto. Tämän faktan hyväksymisessä tieto rahapelien toimintalogiikasta on avain onneen. Pelaamisen hallinnassa on kyse sekä pään että talouden kyvystä kestää tappioita.

Testaa oma rahapelisivistyksesi

Käynnistimme kampanjan pelisivistyksen puolesta. Osoitteesta www.pelitesti.fi löydät testin, jolla voit testata omaa rahapelitietouttasi ja jakaa tuloksesi muille somessa. Sivusto tarjoaa myös lisätietoa rahapelien pelaamisesta ja hallinnasta. Jaa kampanja ja osallistu keskusteluun tagilla #pelitesti.

 

Salla Karjalainen

projektiasiantuntija

 Arpa-projekti

Suomalaisten pelisivistys paremmaksi

Suomalaisten ymmärrys rahapelien toiminnasta on puutteellinen. Monilta ovat hukassa erityisesti todennäköisyyden ja sattuman käsitteet, sanoo pelisivistyksen puolesta kampanjan käynnistävä EHYT ry. Järjestö toivoo uuden peliyhtiön jakavan pelikäyttäytymisestä keräämäänsä tietoa jatkossa myös ehkäisevän työn käyttöön.

Suomi on asukaslukuun suhteutettuna Euroopan ykkönen rahapelien kulutuksessa, mutta monet suomalaispelaajat eivät ymmärrä, mitä tarkoittaa sattuma ja todennäköisyys tai mikä on palautusprosentti. Tämä on havaittu Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:ssä, jonka tänään käynnistyvä kampanja keskittyy suomalaisten pelisivistyksen lisäämiseen.

– Pelien toimintalogiikan ymmärtäminen on tärkeä osa peliongelmien ehkäisyssä. Virheelliset ajatukset ovat erityisen vaarallisia niille, joilla ei vielä ole varsinaista peliongelmaa, mutta jotka kuuluvat riskiryhmään. Erityisesti näitä ajatuksia kohdataan ongelmapelaajia auttavissa palveluissa, kertoo projektipäällikkö Tapio Jaakkola EHYT ry:stä.

Pelaajilla virheellisiä käsityksiä rahapeleistä

EHYT ry on avannut Pelisivistys-testin osoitteessa pelitesti.fi. Sen avulla voi testata tietonsa rahapelien toimintaperiaatteista. Monet virheelliset käsitykset ovat yllättävän yleisiä. Esimerkiksi noin 10 % suomalaisista uskoo voiton todennäköisyyden kasvavan, kun tappioputki on kestänyt tarpeeksi kauan. Tyypillinen luulo on myös se, että jos viereiseen pelikoneeseen on juuri hävitty suuri summa rahaa, niin siitä voisi saada voiton tavallista helpommin. Osa pelaajista luulee myös, että palautusprosentti 90 tarkoittaa voittoa 90 prosentin todennäköisyydellä.

Sattuma rahapeleissä tarkoittaa sitä, ettei pelin lopputulosta voi ennustaa eli edellisen pelin lopputulos ei vaikuta seuraavaan. Palautusprosentti puolestaan tarkoittaa sitä määrää pelatusta rahasta, jonka peli palauttaa voittoina pelaajille pitkän ajan kuluessa. Loppu jää pelinjärjestäjälle.

Myös erilaiset pelaamiseen liittyvät taikauskot ja uskomukset saattavat ohjata pelikäyttäytymistä. Pelaajaa voi kiinnostaa esimerkiksi, että miltä kioskilta voittava arpa tai lottokuponki on ostettu. Osa kokee myös, että painamalla pelin nappeja tietyssä järjestyksessä voi vaikuttaa lopputulokseen.

– Vaikka moni ymmärtää järjellä, ettei tämä vaikuta voiton todennäköisyyteen, se voi silti ohjata pelikäyttäytymistä, Jaakkola sanoo.

Noin 124 000 suomalaista kärsii peliongelmista. Kun mukaan lasketaan peliongelmaisten läheiset, ongelma koskettaa jo satoja tuhansia suomalaisia.

Pelaamisesta kerättyä tietoa myös ehkäisevän työn käyttöön?

Vuoden 2017 alusta suomalaiset rahapeliyhtiöt Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys ja Fintoto yhdistyivät muodostaen yhden yhtiön, Veikkauksen. Uuden monopolin yli miljardin euron vuosittaisesta tuotosta noin viisi miljoonaa euroa ohjataan rahapelihaittojen ehkäisyyn ja tutkimukseen. Ehkäisevän työn tekijät toivovat peliyhtiöltä taloudellisen tuen lisäksi entistä enemmän tietoa, jota Veikkaus kerää pelikäyttäytymisestä. Uudelta yhtiöltä toivotaan myös aiempaa selkeämpää viestintää siitä, mitkä ovat voittamisen todelliset mahdollisuudet.

– Rahapelijärjestelmämme tuottaa euroja hyviin tarkoituksiin, mutta yksi sen päätehtävistä on pelihaittojen ehkäisy. Voidaan kysyä, onko yhtiön yhden päivän tuotto riittävä summa tähän tarkoitukseen vuositasolla? Myös pelaamisesta kerätty suuri määrä dataa olisi tärkeä saada laajasti tämän päätehtävän toteuttamiseen, Jaakkola sanoo.

Suomalaiset häviävät rahapeleihin 4,8 miljoonaa euroa joka päivä.

Lisätiedot
Tapio Jaakkola, projektipäällikkö, EHYT ry
puh. 050 463 8212
tapio.jaakkola@ehyt.fi

Tiedä ainakin nämä viisi asiaa rahapeleistä:

  • Sattumaan perustuvassa pelissä edellisen pelin voitto tai häviö ei vaikuta seuraavan pelin lopputulokseen. Esimerkiksi rahapeliautomaattiin hävitty euro ei kasvata seuraavan pelin voiton tai häviön todennäköisyyttä. Ruletissa yhdeksän peräkkäistä punaista ei tee mustasta sen todennäköisempää.
  • Palautusprosentti tarkoittaa sitä, kuinka paljon peli palauttaa keräämästään rahasta pelaajille voittoina pitkän ajan kuluessa.
    Sattumapelienlopputulokseen ei voi vaikuttaa harjoittelemalla tai jatkamalla peliä tarpeeksi kauan.
  • Taikausko voi aiheuttaa negatiivisen kierteen, sillä esimerkiksi noppien heittotaktiikka tai onnennumerot kenorivissä eivät vaikuta voiton todennäköisyyteen. Pahimmillaan taikausko vie mukanaan ja vaikeuttaa pelaamisen lopettamista.
  • Mitä pidempää pelaat, sitä varmemmin häviät. Välillä pelaajat voittavat, välillä häviävät, mutta sattuman perustuvissa rahapeleissä on vain yksi varma voittaja. Se on pelinjärjestäjä, joka ottaa aina oman osuutensa.

Lisätietoa ja Pelisivistys-testi osoitteessa pelitesti.fi.
Osoitetta saa jakaa ja linkata eteenpäin.

*Lähteet: EHYT ry, THL: Suomalisten rahapelaaminen 2015 – Rahapelaaminen, rahapeliongelmat ja rahapelaamiseen liittyvät asenteet ja mielipiteet 15–74-vuotiailla 2015: http://www.julkari.fi/handle/10024/129595