Mitä kaikkea teemme rahapelivoittojen toivossa?

Mitä kaikkea teemme rahapelivoittojen toivossa?

Slurpsista! Moni valitsee sukulaisten syntymäpäivät lottoriville tai painelee pelikoneen nappuloita aina tietyssä järjestyksessä. Toisinaan nämä ovat vain hassuja tapoja. Toisinaan taas kuvittelemme, että voimme valinnoillamme vaikuttaa pelin lopputulokseen. On hyvin inhimillistä, että rahapelaamiseen liittyy epäloogisia käyttäytymismalleja ja taikauskoa, toisinaan jopa ajatusvirheitä. Myös rahapelien markkinointi ohjaa ajtteluamme tähän suuntaan.

Minkälaisia rituaaleja sinun rahapelaamiseesi liittyy? Kuvan sitaatissa rahapeliongelmasta toipunut henkilö jakaa meille esimerkkinsä.

Sattumaan perustuvissa onnenpeleissä pelaajalla ei oikeasti ole vaikutusmahdollisuuksia voittoon. Tarkemmin tarkasteltuina omat käyttäytymismallit saattavat näyttää hieman hupsuilta. Vai miten on – kuinka järkevää on mielestäsi kolikkojen nuolaiseminen, pelikoneen paijailu, voiton ennustaminen pelinhoitajan pärstäkertoimen perusteella tai arvan ostaminen aina tietystä nurkasta myyntitelinettä? Mitään väärää näissä kulutustavoissa ei sinällään ole, muttei niillä ole myöskään mitään tekemistä rationaalisen voitontavoittelun kanssa.

Avasimme Pelisivistys-testin osoitteessa www.pelitesti.fi. Sen avulla voit testata tietosi rahapelien toimintaperiaatteista. Sivustolla voit myös lukea aiheesta lisää.

Rahapelaamiseen liittyvät vinoutuneet käyttäytymismallit ja ajatukset ovat yllättävän yleisiä. Esimerkiksi noin 10 % suomalaisista uskoo voiton todennäköisyyden kasvavan, kun tappioputki on kestänyt tarpeeksi kauan. Tyypillinen luulo on myös se, että jos viereiseen pelikoneeseen on juuri hävitty suuri summa rahaa, niin siitä voisi saada voiton tavallista helpommin. Osa pelaajista luulee myös, että palautusprosentti 90 tarkoittaa voittoa 90 prosentin todennäköisyydellä.

Sattuma rahapeleissä tarkoittaa sitä, ettei pelin lopputulosta voi ennustaa. Edellisen pelin lopputulos ei vaikuta seuraavaan. Palautusprosentti puolestaan tarkoittaa sitä määrää pelatusta rahasta, jonka peli palauttaa voittoina pelaajille pitkän ajan kuluessa. Loppu jää pelinjärjestäjälle.

Miksi aihe on tärkeä? Siksi, että 124 000 suomalaista kärsii peliongelmista. Kun mukaan lasketaan peliongelmaisten läheiset, ongelma koskettaa satojatuhansia suomalaisia.

Keräsimme aiheen näkyväksitekemistä varten lainauksia Pelirajat’on -kokemusasiantuntijoilta. Kaikki lainaukset entisten ongelmapelureiden oikeita kokemuksia.

  

Salla Karjalainen

Projektiasiantuntija

Aikuisten rahapelihaittoja ehkäisevä Arpa-projekti