Vinkkejä Pokémon GO-pelaajan kasvattajalle

Vinkkejä Pokémon GO-pelaajan kasvattajalle

Pokémon GO on älylaitteella pelattava digipeli jossa tavoitteena on kerätä erilaisia pokemon-otuksia ja kouluttaa niistä vahvempia, sekä kisata muiden pelaajien kanssa. Pelin ikäraja on 3 ja vaikka siinä pokémonit taistelevatkin, väkivalta on kuvattu piirrettyjen tapaan epärealistisesti ja kuolemisen sijaan pokémonit pökertyvät. Peli tarvitsee toimiakseen älylaitteen paikannustietoja, eli GPS:n tai WiFi-toiminnon. Pokémon GO käyttää lisätyn todellisuuden (augmented reality) teknologiaa, eli peli lisää tavallaan oman kerroksensa oikeaan maailmaan. Peliä pelatessa tuttu kotikatu näyttäytyy hieman erilaisena kun pihoilta voi löytyä pokémoneja ja puiston patsas voikin olla Pokémonien harjoitussali.

Parhaimmillaan Pokémon GO tuo ihmisiä yhteen, innostaa ulos liikkumaan ja tutkimaan kotiseutua uudella innolla, sekä antaa upeita onnistumisen elämyksiä yksin ja yhdessä. Pelin suunnaton suosio kuitenkin  myös huolestuttaa vanhempia ja totta on että Pokémon GO asettaa etenkin pienimpien pelaajien osalta muutamia haasteita kasvattajalle. Tosiasia on kuitenkin se, että vallitseva pokémonmania ei ole uhka vaan mahdollisuus kasvattajalle.

Kuluvalla viikolla on nähty myös yllättävän jyrkkää Pokémon-uutisointia jossa pelin pelaajia on säälittä haukuttu ties miksi ja vaadittu että pelin sijaan ulkona liikkuessa pitäisi esimerkiksi marjastaa tai tehdä jotain muuta hyödyllistä. On melko paradoksaalista että aiemmin valitettiin pelaajien nyhjäävän sisällä tuhlaamassa aikaansa, mutta ollaan kahta ärsyyntyneempiä sitten kun pelaajat nyt seikkailevatkin ulkoilmassa pelaamassa. Toisten ihmisten harmittoman ilon lyttääminen ei yleensä kuulu hyvän kasvattajan menetelmiin, eikä se myöskään kuulu hyviin käytöstapoihin.

Vanhojen aikojen haikailemisen sijaan kannattaa siis ottaa tilaisuudesta kiinni ja tuppautua pelaajan mukaan pokémoninmetsästykseen tapaamaan tämän kavereita ja seuraamaan miten hän harrastuksensa parissa toimii. Uuden pelin varjolla voi avata yleisemmänkin keskustelun pelaamisesta. Poimi siis tästä listasta vinkit innokkaan Pokémon-kouluttajasi kasvatuksen tueksi ja nauti rauhassa siitä ettet ainakaan hetkeen joudu pelaajaasi patistelemaan väkipakolla ulos liikkumaan.

Muistilista pienen Pokémon-kouluttajan kasvattajalle:

  • Pelissä liikutaan oikeassa maailmassa: On hyvä sopia yhteiset säännöt lapsen liikkumiselle ja muistuttaa, että julkisilla paikoilla voi pelata, mutta muut ihmiset pitää ottaa huomioon. Yksityisalueelle, kuten omakotitalon pihalle, ei saa mennä pelaamaan. Kävellessä on muistettava olla tarkkana Pokémoneja metsästäessäkin, eikä pyöräillessä kannata vilkuilla puhelinta.
  • Pelissä tavataan muita pelaajia: Kannusta lastasi ystävälliseen käytökseen muita pelaajia kohtaan ja tutustu lapsesi pelikavereihin. Eri joukkueiden välillä on tervettä kilpailullisuutta, mutta kohtelias pitää aina olla. Muistuta lasta, ettei tuntemattoman mukaan saa lähteä edes Pokémonien perässä.
  • Peli on ilmainen, mutta pelin sisäiset ostokset eli mikromaksut nopeuttavat pelissä etenemistä: Varmista, että lapsesi tietää, onko hänellä lupa käyttää peliin rahaa ja jos on niin missä rajoissa. Tutustukaa yhdessä pelin kauppaan. Jos et halua lapsesi käyttävän peliin rahaa, estä se älylaitteen asetuksien kautta ja varmista myös, että lapsesi ymmärtää tämän säännön.
  • Huolehdi tietoturvasta. Tarkista pelin yksityisyysasetuksista, mitä tietoja peli pelaajastaan kerää. Muista, että peli tarvitsee toimiakseen paikannustiedot.
  • Vanhempien kannattaa lähteä mukaan pelaamaan erityisesti perheen pienimpien kanssa.
  • Peli voi innostaa liikkumaan pitkiäkin aikoja kerrallaan, joten eväät ja vesipullo eivät ole huono idea.
  • Iloitse pelaajan kanssa. Vaikka peli ei sinua kiinnostaisikaan, ole kiinnostunut lapsesi kokemuksista. Kysy ja kuuntele, lähde iltakävelylle seuraksi Pokémonin metsästykseen ja anna arvoa toisen tärkeäksi kokemalle puuhalle.

 

Nuppu Soanjärvi
Pelit puheeksi -projektityöntekijä

Jätä kommentti