Rahapelihaitat

Rahapelihaitat

rahatloppuSuurimmalle osalle pelaajista rahapelit eivät aiheuta haittoja. Kohtuullista pelaaminen on silloin, kun se ei vie liikaa aikaa tai rahaa, eikä vaikuta kielteisesti elämään. Pelihaittoja ei välttämättä kuitenkaan tunnisteta ja moni myös salaa ongelmiaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Suomalaisten rahapelaaminen 2019 -väestötutkimuksen perusteella suomalaisista yli 397 000 pelaajaa (11 prosenttia) pelaa rahapelejä riskitasolla.  Rahapeliongelma on arviolta 112 000 (3,0 prosentilla) suomalaisella, joista mahdollinen rahapeliriippuvuus on 49 000 henkilöllä (1,1 prosentilla). Eniten ongelmia esiintyy 18-24 vuotiailla (6%) On syytä huomata, että rahapelihaitoista isompi osa esiintyy riskialtiisti pelaaavalla kuudenneksella kaikista pelaajista.

Tutkimusten mukaan nopeatempoiset pelit, voiton suuri todennäköisyys ja mahdollisuus voiton käyttämiseen heti uudelleen pelaamiseen lisäävät riskiä rahapeliongelmien ilmenemiseen. Rahapeliongelman syntyyn vaikuttavat lisäksi geneettinen perimä, yksilölliset ja psyykkiset olosuhteet eri elämänvaiheissa, sosiaalinen ympäristö sekä pelien saatavuus.

Mitä rahapelihaitat ovat?

Taloudelliset haitat

Talous voi horjua liiallisen rahapelaamisen takia. Pelaaja saattaa yrittää voittaa hävityt rahat takaisin pelaamalla lisää. Liiallinen rahapelaaminen saattaa johtaa myös rahan lainaamiseen läheisiltä sekä pikavippien ottamiseen. Pelaaja saattaa velkaantua paikatessaan talouttaan ja rahoittaessaan pelaamistaan lainarahalla.

Ajankäyttöön liittyvät haitat

Rahapelaaminen voi viedä paljon aikaa. Toisinaan pelien parissa vietetty aika saattaa vaikuttaa vuorokausirytmiin. Esimerkiksi nettipokerin harrastajan kannalta kiinnostavat turnaukset ajoittuvat ulkomaisilla sivustoilla usein iltaan ja yöhön. Näin yöunet saattavat jäädä väliin ja vuorokausirytmi häiriintyä.

Sosiaaliset haitat

Pelaaja saattaa menettää kiinnostuksensa muihin vapaa-ajan aktiviteetteihin ja vetäytyä pois tutusta kaveriporukasta. Parisuhde voi kärsiä, jos pelaaminen vie kaiken ajan ja yhteisen rahan. Rahapelien pelaaminen saattaa vähentää myös perheen yhteistä aikaa ja kanssakäymistä. Liiallinen rahapelaaminen ei ole vain yksilön ongelma, vaan vaikuttaa myös läheisiin.

Miten pelihaitat syntyvät?

pokeripöytäAloittelijan tuuri rahapelikokeilujen alkutaipaleella voi sumentaa pelaajan todellisuudentajun. Hyvä pelionni hylkää yleensä pelaajan ennen pitkää. Varmemmin pelikokemus on lopputuloksesta riippumatta myönteinen, jos peleistä hakee pelkän rahan sijaan hupia ja viihdettä. Lopputulos ei ikinä ole varma ja häviäminen on aina vaihtoehto.

Ennen pelaamista kannattaa pohtia, mitä tietää pelin toiminnasta ja mitkä ovat todennäköisyydet voittoon. Rahapelissä kaikki ei ole sitä miltä näyttää: pelaajaa houkutellaan monin tavoin sijoittamaan enemmän ja pelaamaan lisää.

Pelaamisen hallinnassa on kyse sekä pään että talouden kyvystä kestää tappioita. Rahapelien parissa koetut suuret tunteet eivät ole pelkästään positiivisia. Tappio on rahapeliviihteen hinta ja huviin kuuluu myös niiden hyväksyminen. Yleisimpiä haittoja aiheuttavia pelitapoja ovat, kun pelaaja pelaa enemmän kuin oli aikonut tai yrittää voittaa häviämänsä rahat takaisin pelaamalla lisää.

Ongelmia pelaajille aiheuttavat eniten nopeatempoiset pelit, kuten verkkopelit, raha-automaattipelit, urheiluvedonlyönti ja kasinopelit. Nopeatempoiset pelit imaisevat pelaajan herkemmin mukaansa. Pelaajaa koukuttaa usein voiton tavoittelua enemmän pelissä mukana elämisen tunne. Mitä useammin ja useampia erilaisia rahapelejä pelaa, sitä todennäköisemmin pelaajalle koituu rahapelaamisesta haittoja.

Hyvä keino oman pelaamisen hallintaan on päättää ennalta, paljonko aikoo käyttää rahaa pelaamiseen ja budjetissa pitäytyminen. Rahapelaaminen pysyy hauskana viihteenä, kun se pysyy omissa rajoissa ja tietää, mitkä ne rajat itselle ovat.

Ongelmalliseen rahapelaamiseen liittyviä tunnusmerkkejä

Talous

 • suhtautuminen rahaan muuttuu
 • lainaa muilta rahaa
 • etsii rahaa tileiltä tai panttaa tavaroita
 • velkautuu esim. ottamalla pikavippejä ja kulutusluottoja
 • ei osaa selittää, mihin palkkatulot on käytetty
 • tiliotteella on merkintöjä talletuksista pelitileille tai toistuvia automaattinostoja

Terveys

 • kärsii usein päänsärystä, vatsakivuista tai muista stressioireista
 • kärsii univaikeuksista; valvominen ja ylenmääräinen nukkuminen vuorottelevat
 • kärsii keskittymisvaikeuksista
 • lihoo tai laihtuu; alkaa syödä epäterveellisesti tai menettää ruokahalunsa

Teot

 • hylkää aiempia mieluisia ajanviettotapoja ja harrastuksia
 • käyttäytyy oudosti tai eri tavoin kuin ennen
 • ei osallistu perheen tapahtumiin
 • toimii vastuuttomasti töissä tai kotona; pettää lupauksia tai valehtelee
 • ei ole kiinnostunut lasten tai muiden läheisten asioista
 • selittelee ja keksii menemisiä ja tekemisiä, on selittämättä poissa kotoa tai töistä
 • ei pidä yhteyttä ihmisiin, vetäytyy sosiaalisesti
 • varastaa
 • hakee aina postin eikä näytä laskuja muille
 • viettää paljon aikaa netissä tietokoneen tai älypuhelimen välityksellä

Tunteet

 • on poissaoleva, ahdistunut tai masentunut
 • saa raivonpuuskia, on aggressiivinen tai itsetuhoinen
 • on kyllästynyt tai levoton
 • tunnetilat vaihtelevat nopeasti

Onko minulla rahapeliongelma?

Testaa omaa suhdettasi rahapelaamiseen vastaamalla seuraaviin BBGS-testin kysymyksiin kyllä tai ei:

 1. Onko pelaamisen lopettaminen tai vähentäminen aiheuttanut sinussa levottomuutta, ahdistusta, tai ärtyneisyyttä viimeksi kuluneen kahdentoista kuukauden aikana?
 2. Oletko viimeksi kuluneen kahdentoista kuukauden aikana yrittänyt salata perheeltäsi, läheisiltäsi, tai ystäviltäsi paljonko pelasit?
 3. Onko pelaamisesi aiheuttanut sinulle viimeksi kuluneen kahdentoista kuukauden aikana sellaisia taloudellisia ongelmia, että olet joutunut hankkimaan perheeltäsi, läheisiltäsi, tai sosiaalipalveluista apua elinkustannuksiin?

Jos vastasit myöntävästi ainakin yhteen kysymykseen, sinulla saattaa olla jonkinlaisia ongelmia rahapelaamisen suhteen. Kannattaa käydä tekemässä Päihdelinkin Rahapelitesti.