Rahapelaaminen

 

vinjetit_korttipeliRahapelaaminen on hauskaa, aikuisille tarkoitettua viihdettä. Rahapelaamisella tarkoitetaan kaikkea sellaista pelaamista, jossa pelin voitto tai tappio on rahaa tai rahan arvoinen. Arpajaislaki määrittelee arpajaiset eli rahapelit toiminnaksi, johon osallistutaan vastiketta vastaan ja jossa osallistuja voi saada kokonaan tai osittain sattumaan perustuvan rahavoiton.

Suomalaiset ovat ahkeria rahapelaajia

Suomessa rahapelejä pelataan paljon. Olemme maailman viidenneksi eniten pelaava kansa. Suomalaisista 80 % on pelannut viimeisen vuoden aikana jotain rahapeliä. Suosituimpia rahapelejämme ovat lotto, Veikkauksen arvat ja raha-automaatit. Rahapelaaminen on lisääntynyt Suomessa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tähän on vaikuttanut pelimahdollisuuksien lisääntyminen. Verkossa tapahtuva pelaaminen on kasvattanut tasaisesti suosiotaan perinteisempien rahapelimuotojen rinnalla.

Suomalaiset rahapeliyhteisöt (Veikkaus, Fintoto ja Raha-automaattiyhdistys) tuottivat vuonna 2015 yhteensä noin 1745 miljoonaa euroa. On arvioitu, että 30 % rahapelien pelaamisesta tapahtuu verkkoympäristössä. Lisäksi on arvioitu, että Suomesta pelataan ulkomaille vuosittain noin 130 miljoonaa euroa, eli 7  % kaikesta pelaamisesta.

Ikärajat, markkinointi ja valvonta

Rahapelien pelaamista rajoitetaan Suomessa yleisellä 18 vuoden ikärajalla. Ikärajauudistukseen päädyttiin vuonna 2010, sillä tutkimusten mukaan varhainen rahapelaamisen aloittaminen lisää riskiä myöhemmille rahapeliongelmille. Rahapeliyhtiöiden lisäksi ikärajavalvonta kuuluu asiamiehille sekä esimerkiksi elintarvikeliikkeiden ja kioskien henkilöstölle. Ikärajavalvonnan laiminlyönti voi johtaa rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Rahapelien markkinointia ei saa kohdistaa alaikäisiin eikä markkinoinnilla saa luoda myönteistä mielikuvaa runsaasta pelaamisesta. Rahapeliluvan saanut rahapeliyhteisö saa markkinoida rahapelaamista, jos se tapahtuu vastuullisella tavalla ja sillä suunnataan kysyntää Suomessa luvallisiin peleihin. Erityisiä pelihaittariskejä sisältävien pelien, kuten esimerkiksi vedonlyöntipelien ja useimpien raha-automaattipelien, markkinointi on kielletty muualla kuin erityisissä pelisaleissa, pelikasinoissa ja raviradoilla. Markkinointikiellosta huolimatta erityisiä pelihaittariskejä sisältävien pelien osaltakin on sallittua antaa tietoa pelikohteista, pelipaikoista, peliehdoista, pelimaksuista, voittojen todennäköisyydestä ja voitoista. Markkinoinnin valvonnasta vastaa Poliisihallitus.

Rahapeli-ilmiö

Rahapelit ovat kaikkialla ja siksi niistä on syytä puhua. Julkisuudessa ja mediassa käytävä keskustelu voi muodostua mustavalkoiseksi. EHYT ry:n Rahapeli-ilmiö -video voi auttaa löytämään uusia sävyjä ja avata keskustelua muun muassa seuraavista teemoista:

  • Miksi suuret voitot ja tappiot puhuttavat?
  • Miten rahapelit toimivat?
  • Miksi niitä pelataan?
  • Mitä muuta ihmiset niistä hakevat kuin rahaa?
  • Kuinka moni pelaa?
  • Miten rahapelaaminen voi aiheuttaa haittoja?

Video on tuotettu yhteistyössä Tussitaikureiden kanssa.